• Natura Te Vindeca

  • Natura Te Vindeca

  • Natura Te Vindeca

Calciu, pentru oase puternice

Calciu, pentru oase puternice. Avem oare nevoie de suplimente ?

Foarte multi oameni exprima nelamuriri in privinta aportului de calciu.
Din frica, si fara sfatul unui medic sau nutritionist, fara sa faca analize, sau un motiv serios, cumpara fel de fel de suplimente cu calciu, si de foarte multe ori le administreaza pe termen lung si in exces.

Acest obicei de auto administrare pare sa fie indus in foarte mare masura si de reclamele de la radio si TV poate fi foarte detrimental sanatatii.

Studii, facute la Hopkins University School of Medicine si University of North Carolina cat si studii facute in Suedia, arata cum corpul raspunde diferit la adminsitrarea calciului prin suplimente versus prin nutritie.

Administrarea prin suplimente s-a dovedit a fi riscanta fata de adminsitrarea prin alimente.

Studiile au durat 10 ani, timp in care s-a constatat ca cei care au adminsitrat suplimente au dezvoltat un risc crescut de boli de inima sau infart.
S-a constat o calcefiere a arterelor coronariene dar si un risc crescut de a dezvolta boli diverse si deces din diverse cauze.

In grupul celor care au adminsitrat calciul doar prin alimente s-a constatat un risc cu 27 % mai mic de a dezvolta boli coronariene decat  grupul de control care a mentinut dieta normala.
In contrast, cei care au adminsitrat calciu prin suplimente s-a constatat un risc cu 22 % mai mare de a dezvolta placa continatoare de calciu pe artere decat grupul de control.

Concluzia studiului este simpla, cea mai buna cale de a avea suficient calciu si o buna sanatate este prin o dieta echilibrata.


Cum sa pastram calciul calciul din organism ?

Mai intai trebuie sa nu exageram cu consumul de alimente care sunt prea bogate in Oxalati, care impiedica absorbtia de calciu.
Acestea sunt cacao, ciocolata, spanac, macris, stevie, ceai verde sau negru, piper.

Minimizarea consumului de proteine de origine animala. Prea multa carne duce la pierderea calciului.

Desi este o credinta comuna ca avem nevoie de lapte pentru calciu, produsele din lapte de vaca ofera o slaba asimilare a calciului in contrast cu verdeturile si legumele.
Consumate in exces produsele lactate elimina calciul din organism.

Consumul prea mare de sare si cafea, alcol duce de asemenea le pierderea calciului.

Care sunt cele mai bogate surse de calciu ?

Vegetalele cu frunze verzi, varza, napi suedezi, rucola, patrunjel, varza kale.
Atentie, (spanacul nu este o sursa buna de calciu)

Printre sursele puternice mai putem mentiona:
salata verde, Varza chinezeasca, Bame, ceapa verde, usturoi verde, praz, frunze de sfecla, mazare verde pastai, andive, fenicul, dovleac, anghinare, telina, pastrnac, morcovi, radacina de patrunjel, varza de Bruxelles, napi, cartofi dulci, ridichii.

Seminte de chia sunt o sursa exceptionala care merita mentionata separat.

Nuci, migdale si seminte diverse
Lapte de soia fortificat, tofu inchegat cu calciu.
Portocale
Fasole si mai ales fasolea neagra, naut, linte si tahini
Apa minerala

Mai trebuie mentionat ca la fixarea calciului contribuie toate alimentele bogate in vitamina K2:
Cele mai bune surse vegetale pentru aceasta vitamina sunt:
- Soia fermentata (Natto) este o sursa deosebit de bogata.
- Toate verdeturile cu continut cat mai mare de clorofila
- kiwi, Avocado, mure, zmeura, rodii, prune, mere, struguri, etc.  
- untul, galbenusul de ou, ficatul de pui



« Acceseaza-ti potentialul vindecator Sanatatea inimii »

Articole Similare