Ceai din Frunze de Goji Berry
In timp ce scriu acest articol ma bucur de gustul placut al ceaiului din frunze proaspete de Goji Berry.
In China exista un cantecel traditional care s-ar traduce cam asa:
“Culegand frunze nutritive primavara,
sa scadem presiunea sangelui,
sa prevenim inbatranirea,
sa bem ceai de frunze de Goji pentru totdeauna,
sa ne hraneasca plamanii cu puterea sa magica.”
Acest cantecel explica cu pasiune eficienta acestui miracol al naturii, puternic revitalizant care stimuleaza si echilibreaza imunitatea.
Mai putin cunoscut la noi in tara pentru ceai, planta de Goji nu mai este o noutate. Plantata in gradini si samanta sa raspandita de pasari, aceste tufe de goji sunt prezente de mult in flora spontana.
Cei ce avem asa ceva in gradina, stim bine ca tufele au tendinta sa creasca mult prea mari, si au nevoie de tundere, ceea ce ne ofera o cantitate mare de frunze.
Testele stiintifice arata ca este foarte bogat in 8 aminoacizi, multiple minerale, si contine o multime de alte elemente cum ar fi caroteni, siboflavina, vitamina c, calciu, fier, zinc, seleniu, lista este foarte lunga.
Inbunatateste somnul, regleaza tensiunea, scade lipidele din sange, relaxeaza intestinele, are efect antitumoral testat stiintific.
Continutul mare de seleniu si lipsa de substante excitative il face ideal pentru somn.
Continutul de fier organic este foarte mare, mai puternic decat produse animale cum este ficatul.
Studii facute in Germania de Dr. Andrei Mocan la Universitatea Hamburg arata efecte semnificative antioxidante , anti mutagenice ,anti microbiene si anti fungice. Un studiu realizat in Elvetia evidentiaza prezenta acizilor gentisic si caffeic plus kaempferol.
Continutul de Rutin, o alta componenta majora, este un bioflavonoid cu efect puternic antioxidant care ajuta corpul sa produca colagen si sa foloeasca vitamina C. Creste flexibilitatea vaselor de sange, impiedica aparitia cheagurilor de sange, reduce sansele de aparitie a infarctului si atacurilor vasculare, amelioreaza durerile artritice, scade colesterolul LDL.
Ma voi opri aici cu descrierea proprietatilor, deoarece scopul nu este de a prezenta profilul plantei in mod amanuntit ci doar de a atrage atentia asupra sa.
Cu totii stim ca plantele de cultura si alimentele din ziua de astazi sunt deficiente in nutrienti si de multe ori ne intrebam ce suplimente nutritive putem folosi pentru a compensa aceste lipsuri.
Goji este un ceai placut, un supliment nutritiv exceptional, si pentru multi dintre noi oferit de natura gratuit, in cantitati abundente.
Pentru cei care au posibilitatea sa faca acest ceai din frunze proaspete amintesc ca spre deosebire de frunzele uscate care pot fi preparate sub forma de infuzie, cele proaspete necesita o fierbere scurta pentru o mai buna extractie.
« Sarea in Bucate – Inamic sau Prieten ? Ceaiul de trandafir -beneficii »