Depresia sezoniera, lipsa luminii si imunitatea.
Soarele, este sursa unei imunitati de fier si a unui tonus emotional bun. Adio depresie sezoniera si imunitate scazuta!
Legatura intre lipsa luminii solare si depresie este bine cunoscuta. Unul din factorii principali de scadere a imunitatii este starea emotionala negativa.
Cercetatorii in neurologie au stabilit ca lipsa luminii pe termen lung, nu numai ca produce stari depresive, dar si distrugeri fizice ale sinapselor.Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au observat cum neuronii care produc norepinefrina, dopamina si serotonina care sunt neurotransmitatori comuni implicati in emotii, placere si functii cognitive mor in absenta luminii solare.
Gary Aston-Jones de la Universitatea din Carolina de sud sugereaza ca lipsa luminii intr-un interval orar adecvat, si nerespoectarea ritmului circadian duc la schimbari nedorite in zonele din creier care regleaza starile emotionale.
A vedea lumina naturala a soarelui ajuta creierul sa functioneze mai bine.
Nu ne referim aici a la ne uita direct la soare, ne referim la expunerea la lumina naturala de afara fara a purta ochelari de soare, ochelari sau lentile de contact, sau prin ferestre care blocheaza razele benefice.
Asadar, soarele este important pentru ca ne imbogateste cu vitamina D, care are efecte deosebit de puternice in corp si intareste imunitatea. Se stie ca fara suficienta vitamina D pot aparea diverse boli neurologice inclusiv stari depresive si scaderi ale sistemului imunitar.
Pe langa aceasta, ochiul uman contine celule foto-senzitive in retina care au conexiuni directe cu glanda pituitara din creier. Stimularea acestor celule vine de la lumina solara nefiltrata, mai exact de la radiatia din spectrul albastru-nevazut (UV). Un studiu condus de Doctorii Turner si Mainster de la Universitatea Kansas School of Medicine publicat in Jurnalul Britanic de Oftalmologie in 2008 spune " acesti foto-receptori joaca un rol vital in fiziologia umana si sanatate" Eefectele se extind in tot corpul, nu numai in creier.
Celulele fotosenzitive din ochi influenteaza in mod direct regiune din creier numita Hipotalamus, care controleaza si ceasul nostru biologic.
Expunerea la lumina solara duce la imbunatatirea spectaculoasa a somnului, reglare hormonala, timp de reactie rapid si imbunatatirea starii emotionale.
Turner si Mainster precizeaza ca lipsa expunerii corecte la lumina solara "creste riscul de boala" printre care cancer, diabet, si boli de inima, lucruri confirmate de numeroase alte studii.
Hipotalamusul regularizeaza sincronizarea sistemului nervos cu cel hormonal. Glanda pineala, care produce Melatonina este beneficiarul direct al luminii solare. Acest hormon ne protejeaza pielea, ne asigura un somn odihnitor, este important in functia digestiva si previne depresia. Deosebit de important pentru cei ce consuma aspirina des, deoarece aceasta scade productia de melatonina.
Expunerea ochilor la lumina ne ajuta sa ne trezim vioi fara sa folosim cafea, deoarece prin intermediul hipotalamusului si pituitarei influenteaza direct buna functionare a glandelor suprarenale. De asemenea, lumina creste in corp termogeneza , deci ne ajuta sa ne incalzim.
La varstinci, capacitatea de a absorbii prin ochi lumina solara scade datorita diverselor boli ale ochilor cum ar fi glaucomul si cataracta sau degenerescenta maculara, lucru care face si mai importanta o expunere adecvata.
Desi un iluminat interior de caliatate foarte buna poate oferii o oarecare stimulare, aceasta nu poate inlocuii nici de departe beneficiile luminii naturale.
Singurul moment in care ar trebui sa purtam ochelari de soare este atunci cand conducem masina la orele pranzului, cand soarele se poate refelcta din diverse ornamente lucioase ale masinilor, oglinzi, geamuri, lucru care poate fi nociv.
Pentru cei care prin natura serviciului sau a activitatii sunt obligati sa stea mult in casa, se recomanda terapia cu lumina solara.
Dobanditi un tonus si o imunitate buna privind cerul direct 15-30 minute pe zi.Se recomanda sa va alegeti o bucata de cer albastru sau cu putini nori. Atunci cand sunt foarte multi nori albi reflectorizanti nu este recomandat sa privim direct norii deoarece acestia pot reflecta prea multa lumina UV. In acest caz este recomandat sa privim cerul la linia orizontului. Atunci cand lumina este foarte puternica, o mica plimbare in aer liber chiar purtand pentru protectie o sapca sau palarie este suficienta.
Pentru un ritm circadian corect, este important sa prindem razele diminetii si cele ale apusului, iar dupa apusul soarelui, sa scadem la minim intensitatea luminii ecranului de calculator sau al telefoenelor mobile folosind programe care reduc radiatia albastra. De asemenea este important ca lumina din casa sa fie una redusa, incandescenta.
Pentru cei care nu au deloc posibilitatea sa iasa din casa folosirea unei ferestre este benefica.
Pe timpul iernii, pentru cei care au posibilitatea sa faca un pic de plaja printr-o fereastra beneficiile sunt mult sporite.
Pentru cei care nu au posibilitatea sa stea cu pielea la soare, in sezonul rece administrarea de suplimente nutritive cu vitamina D3 este o solutie salvatoare. Vitamina D3 nu poate inlocui insa expunerea ochilor la lumina.
Cea mai benefica este o expunerea partiala prin fereastra de minim 15-30 minute in zilele cu soare. Nu este necesara o expunere completa a corpului.
Pentru o expunere corecta, ar trebui ca radiatia UV sa nu depaseasca un nivel de indice UV 5, deoarece peste acest indice UV expunerea indelungata poate fi toxica. Atunci cand radiatia este prea puternica, razele soarelui frig si incing, iar cand sunt benefice, se simte o caldura placuta. Pe timpul iernii, de obicei indicele UV este sub 2.
« Germenii de Brocoli si Sulforaphanul Probiotice de sezon »