Despre Endometrioza
Endometrioza este o boala cronica ginecologica cu cauza necunoscuta. Totusi stiinta moderna arata ca un dezechilibru hormonal si anume dominanta de estrogen are un rol major in dezvoltarea endometriozei, care se manifesta cu dureri intense si risc de infertilitate.
Stresul adauga substantial la nocivitatea situatiei generand tensiune si toxicitate in uter.
De cele mai multe ori, este rezultatul unui stil de viata dezordonat, cu deficiente nutritionale, in special deficienta de magneziu.
Cicluri repetate de stres si deficiente nutritionale duc la dezechilibru hormonal in cazul majoritatii femeilor si in unele cazuri dezechilibru hormonal la uter.
Deficienta de magneziu, spasmele uterine si ale tuburilor falopiene produse de stres pot cauza sangerari si endometrioza.
Simtomele pot fi multiple, printre care, infertilitate, oboseala cronica, dureri cronice in abdomenul inferior, crampe in timpul menstrei, inainte de sau dupa, dureri intestinale, dureri in timpul sexului, probleme gastro-intestinale diverse, urinare dureroasa.
Tratamentele medicale clasice se axeaza in mare parte pe hormoni de sinteza.
Exista abordari terapeutice care se focuseaza pe aducerea in echilibru a progesteronului cu estrogenul, abordare care de cele mai multe ori diminueaza simptomele si in unel cazuri chiar micsoreaza volumul de tesut endometrial.
Situatia este agravata semnificativ de estrogeni externi, proveniti din mancare, cum ar fi carnea, laptele care sunt pline de hormonii animalelor.
Un studiu italian arata ca femeile care consuma multe lactate si carne au un risc cu 80-100% mai mare decat a celor care au in alimentatie preponderent verdeturi, legume si fructe proaspete.
Ca Terapeut, recomand ca inainte de a lua orice decizie in ceea ce priveste tratament hormonal sa se schimbe stilul de viata urmand o dieta adecvata, detoxifiere si sport, urmand ca analizele prin care se hotaraste cantitatea medicatiei necesare sa fie facute in acest context.
De multe ori este destul sa faci cateva schimbari marunte in alimentatie si rezultatele sunt neasteptat de bune.
Adresarea lucrurilor care pot duce la oboseala de suprarenale, stres si oboseala cronica sunt absolut esentiale!
De cele mai multe ori endometrioza vine la pachet cu candidoza, care trebuie tratata corespunzator.
Cateva recomandari simple:
- Eliminarea cafeinei, lactatelor, carnii rosii in special si daca se poate eliminarea carnii in totalitate.
- Dieta foarte bogata in fibre, omega 3, salate, fructe, legume proaspete.
- Alimente bogate in fier, spre exemplu mazare verde
- Cure cu ceapa si usturoi
- Sport constant ( este deosebit de important)
- Sauna si baie turceasca
- Suplimente cum ar fi Silimarina, vitamina c, vitamina e, vitamina d3, Complex de vitamina B, Magneziu
Pentru o abordare personalizata va invit la o intalnire.
« Ceaiul de trandafir -beneficii Vitamina K2 - importanta si cauze deficiente »