• Natura Te Vindeca

  • Natura Te Vindeca

  • Natura Te Vindeca

Vitamina K2 - importanta si cauze deficiente

Crestere copii si Dinti sanatosi ?

Osteoporoza si Boli cardio-vaculare?

 

Vitamina K2!

 

Osteocalcina este o molecula produsa de osteoblaste, care ia calciul si il livreaza catre constructia oaselor noastre. Acest proces este posibil doar in prezenta vitaminei K2.
Osteocalcina este esentiala si in formarea dentinei, deci K2 are directa legatura cu sanatatea dintilor.

K2 inhiba pierderea de densitate osoasa in bolile oaselor printre care se numara osteoporoza si chiar ajuta la regenerare.

Vitamina k 2 se asociaza cu vitamina D3, avand efect sinergic si inhiband scaderea masei osoase.

Alt rol important al vtaminei k2 este preventia si ameliorarea bolilor cardiovasculare.

Deficienta de k2 conduce la non activarea Matrix Gla protein (MGP) obturand eliminarea calciului din vasele de sange si in timp conducand la calcifierea vaselor de sange si boli cardiovasculare.

Prezenta acestei vitamine este esentiala pentru o inima sanatoasa.

 

Sangerari nazale sau gingivale ? Probleme de colagulare a sangelui de orice fel ?
Vitamina k 2 ajuta in preventia hemoragiei, atacului vascular, si este importanta ca masura de preventie in cazurile in care se fac tratamente cu anticoagulante.

 

K2 este foarte importanta si pentru senzitivitatea la insulina, deci esentiala pentru cei care sufera de diabet sau care nu pot slabi desi tin o dieta adecvata.

Mai putem preciza importanta in preventia cancerului de prostata si de ficat.

De unde apare deficienta ?

 

Un microbiom sanatos produce suficienta vitamina k2. Microbiomul este o colectie de organisme care locuiesc in colon si fac pentru noi o multime de lucruri importante cum ar fi neutralizarea toxinelor, producerea de nutrienti, fermentarea fibrelor, etc.

 

Microbiomul este mostenit prin nasterea naturala, dar este in acelasi timp foarte flexibil si reactioneaza la schimbari in dieta, mediu, activitate fizica.

Anumite interventii medicale traumatizeaza puternic microbiomul, cum ar fi antibioticele care elimina populatiile de organisme benefice, chimioterapia. Diverse boli pot de asemenea produce distrugeri semnificative in structura microbiomului.

Dupa expunerea la antibiotice anumite populatii din microbiom nu se mai pot intoarce niciodata la o structura cu adevarat sanatoasa.
Diverse medicamente cum ar fi Statinele si tratamentele cu anti acide coduc la carenta de K2.

 

Desi microbiomul este foarte adaptabil ne putem afla in situatia de a nu il putea face sa functioneze perfect, circumstantele fiind dincolo de puterea noastra de a le controla.

 

Spre exemplu, pentru a produce suficient K2 avem nevoie ca in intestin sa fie suficente specii probiotice de Bacteriodes, Prevotella, Escheria coli,Klebsiella pneumoniae precum si specii probiotice de bacili non sporogeni anaerobici.

 

Pe langa situatia microbiomului, pot exista si factori genetici care pot conduce la o carenta de k2.

 

Cei care manaca NATTO, o mancare fermentata traditionala japozeza, au un microbiom robust in acest sens si obtin suficienta vitamina k2 din dieta.

Gustul acestei mancari este un gust care se invata, devine placut pe masura ce este consumat.

Pentru cei care nu au posibilitatea sau nu vor sa isi tenteze papilele cu acest gust, introducerea in dieta a unui supliment cu vitamina k2 este o idee foarte buna.

Pentru a avea toate beneficiile vitaminei K2 trebuie sa ne asiguram ca nu exista carente de vitamina A si D, Mgneziu si Zinc

 

Consumul de Grasimi Trans, mai ales cele hidrogenate artificial cum ar fi margarina, blocheaza functia vitaminei K2.

In schimb, Untul de calitate, Avocado, Migdale, Uleiul de masline, ajuta la o buna absorbtie a vitaminei k2

 

Surse foarte bune de k2 in alimentatie ?

Pe primul loc este Natto, urmat de varza acra, oua, chefir, unt de animal pasunat, cascaval.« Despre Endometrioza Gripe, raceli, viroze »

Articole Similare